fbpx

Cafeaua Finca El Paraiso

Cafeaua Finca El Paraiso

Diego Samuel Bermúdez Tapia, originar din Bolívar, Cauca, este unul dintre fondatorii Finca El Paraíso și INDESTEC SAS. Acesta a intrat în contact cu universul cafelei în timp ce studia la Facultatea de Management al Afacerilor Agricole și a ales să cultive cafea pe terenul deținut de părinții săi, El Paraíso. Nu a durat mult până când Alexander Bermúdez, fratele său, a aderat la proiect, formând astfel un tandem dinamic și creativ.

În prezent, Diego Samuel deține funcția de director la INDESTEC SAS, o întreprindere de familie consacrată prelucrării, producerii și vânzării de cafea de specialitate pe plan internațional. Finca El Paraíso dispune de unul dintre cele mai avansate și tehnologizate echipamente de procesare și uscare a cafelei de specialitate, incluzând un laborator de analiză fizică/senzorială și un laborator de microbiologie pentru crearea unor profiluri de cafea distincte.

În anul 2015, Finca El Paraíso s-a clasat pe locul 16 într-o competiție regională de calitate a cafelei. Acest succes a încurajat familia Bermúdez să se dedice studiului și inovației în domeniul cafelei. Cu multă ambiție și hotărâre, au început să experimenteze diverse metode de prelucrare a cafelei, având întotdeauna ca scop obținerea celor mai bune rezultate și a unei calități superioare.

Diego Samuel este un lider visător care percepe cafeaua ca o oportunitate de a dezvolta o afacere de familie și de a lăsa o moștenire prețioasă urmașilor. INDESTEC SAS se ocupă de proiectul de inovare și dezvoltare tehnologică în sectorul cafelei, vizând să furnizeze produse de cea mai înaltă calitate și să protejeze mediul înconjurător.

Varietatea: Bourbon Roz Bourbon Roz este o varietate specială de cafea Arabica, cunoscută pentru culoarea roz a cireșelor coapte și calitatea deosebită a cafelei rezultate. Această varietate își are originea în insula Bourbon (astăzi denumită La Réunion), unde a fost adusă de către misionarii francezi în secolul al XVIII-lea, deși inițial provenea din Yemen. Până în mijlocul secolului al XIX-lea, Bourbon nu a fost întâlnită în afara insulei.

Odată cu sosirea misionarilor în Africa și America, soiul Bourbon s-a răspândit pe întreg globul. A ajuns în Brazilia în jurul anului 1860, de unde s-a extins spre nord, în America Centrală și de Sud. În timpul acestei perioade, Bourbon s-a încrucișat cu alte soiuri înrudite, precum cele aduse din India și varietățile locale din Etiopia. Astăzi, în estul Africii, există o multitudine de varietăți similare cu Bourbon, însă niciuna nu se potrivește exact cu profilul său specific.

În momentul de față, în America Latină, cultivarea Bourbon a fost în mare parte înlocuită cu varietăți derivate din acesta, cum ar fi Caturra, Catuai și Mundo Novo. Cu toate acestea, Bourbon pur este încă cultivat în țări precum El Salvador, Guatemala, Honduras, Peru și Columbia. Deși este o varietate înaltă, Bourbon are o producție destul de scăzută și este vulnerabilă la boli importante, dar calitatea sa în ceașcă continuă să fie remarcabilă.

 

Procesare: șoc termic prin spălare Metoda de procesare prin spălare cu șoc termic se aplică frecvent în regiunile din America Latină și Africa de Est. Acest proces constă în eliminarea pulpei și mucilagiului care învelește pergamentul, fie prin frecare, fie prin fermentare în cantități mari de apă.

Cireșele sunt selectate cu grijă și duse într-un sifon pentru a evalua maturitatea lor. Apa ajută la separarea celor care plutesc și la transportul cireșelor.

Apoi, cireșele sunt introduse într-un de-pulper, unde semințele sunt separate de pulpă prin intermediul unor dispozitive mecanice. În acest stadiu, boabele sunt învelite într-un strat de mucilagiu care trebuie eliminat.

Mucilagiul este înlăturat prin fermentație în apă pentru câteva zile. Durata fermentației depinde de temperatura ambientală și de alți factori. După încheierea fermentației, boabele de cafea sunt spălate cu apă pentru a curăța pergamentul de bacterii și alte organisme, precum și pentru a opri fermentația.

Boabele sunt transferate apoi în zonele de uscare, unde sunt uscate pe terase, în uscătoare mecanice sau pe paturi africane ridicate. Odată uscate, boabele sunt sortate și ambalate pentru transport.

La Finca El Paraiso, procesul de fermentare prin spălare cu șoc termic se realizează printr-o tehnică specială. Pe parcursul fermentației, boabele de cafea sunt spălate cu apă fierbinte, urmată de apă rece, pentru a mări structura boabelor și a permite absorbția compușilor volatili ai aromei, care se formează în timpul fermentației. Această tehnică unică conferă cafelei un gust aparte și sofisticat.

Articolul original îl găsiți AICI.

Despre autor

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *