fbpx

Câtă cofeină este într-o cană de cafea?

Câtă cofeină este într-o cană de cafea?

Dacă te-ai întrebat vreodată sau ai fost preocupat de cantitatea de cofeină pe care o ingerezi în mod normal, probabil ai căutat adesea informații despre conținutul de cofeină din cafea. Se pare că răspunsul nu este simplu. Varietatea de boabe, modul de preparare și gradul de prăjire influențează toate conținutul de cofeină din cafeaua pe care o bem dimineața.

În rândurile de mai jos, vei afla informații despre conținutul de cofeină din băutura ta de cafea preferată – indiferent dacă este cafea filtru, espresso, cold brew sau instant – și cum se raportează aceasta la recomandările medicale privind consumul de cofeină.

 Cofeina reprezintă cea mai răspândită substanță psihostimulantă în lume, fiind utilizată pe scară largă pentru a începe diminețile lente sau pentru a ne ridica moralul în după-amiezi monotone. Molecula de cofeină se atașează de receptorii adenosinei din creier, evitând astfel senzația de somn.

Acum vom examina câteva tipuri populare de cafea și nivelul lor de cofeină.

Tip de cafea

Cantitate(porție)

Conținut de cafeină

Cafea instant

240 ml

30 – 90 mg

Cafea decafeinizată

240 ml

3 – 4 mg

Cafea neagră

240 ml

70 – 140 mg

Cold brew

480 ml

200 mg

Espresso scurt

30 ml(un shot)

60 – 80 mg

Cafea neagră

Așadar, câtă cofeină se regăsește în cafeaua neagră? De regulă, între 70-140 mg de cofeină într-o ceașcă de 240 ml. Conținutul de cofeină dintr-o ceașcă de cafea variază în funcție de modul de preparare și de soiul de boabe. Boabele de Robusta au aproape dublul cantității de cofeină comparativ cu cele de Arabica, în timp ce sortimentele de cafea Liberica și Excelsa au un conținut natural redus de cofeină.

Espresso

De obicei, o singură porție de espresso conține între 30 și 65 mg de cofeină, în funcție de tipul de espresso și de cantitatea de cafea folosită. O singură porție de espresso conține în mod normal aproximativ 63 mg de cofeină, în timp ce o porție dublă de espresso conține de obicei aproximativ 125 mg de cofeină. Dacă bei espresso în mod regulat, poți controla mai ușor consumul de cofeină! Concentrația de cofeină în espresso este, în general, mai bine reglementată, deoarece dimensiunea porției este standardizată la 30 sau 60 ml. Acest lucru asigură o cantitate exactă a consumului de cofeină.

Cafea fără cofeină

Contrar opiniei larg întâlnite că cafeaua decafeinizată nu conține cofeină, aceasta încă are mici cantități de cofeină. Procesul de decofeinizare cel mai des întâlnit, metoda Swiss Water, poate îndepărta până la 99% din cofeină. O ceașcă de 240 ml de cafea fără cofeină preparată prin fierbere are în jur de 3-4 mg de cofeină.

Cafea solubilă

Cafeaua solubilă se obține prin pulverizarea boabelor, reducând astfel durata de valabilitate. Din cauza modului său de preparare rapidă, cafeaua solubilă conține de obicei mai puțină cofeină decât cafeaua preparată proaspăt, o ceașcă de 240 ml având în jur de 62 mg de cofeină. O ceașcă de cafea solubilă are de regulă între 30 și 90 mg de cofeină, fiind astfel mai slabă decât cafeaua tradițională.

Cafea preparată la rece

În sfârșit, binecunoscutul cold brew! Această băutură are un conținut de cofeină mai mare decât cafeaua normală, cuprins între 182 și 280 mg pe porție.

Ar trebui să îmi fac griji cu privire la cantitatea de cofeină pe care o consum?

Cantitatea de cofeină consumată este un aspect pe care unele persoane ar trebui să-l urmărească, în funcție de starea lor generală de sănătate. Dacă te consideri o persoană sănătoasă, poți consuma în siguranță până la 400 sau 600 mg de cofeină pe zi. Cu toate acestea, unele studii au asociat consumul de peste 600 mg de cofeină pe zi cu efecte negative precum anxietate, tulburări de somn, palpitații, dureri de cap, oboseală și agitație.

Concluzie Rezultă că este greu să atingi o „supradoză” de cofeină, indiferent de modul în care îți prepari cafeaua. Fie că îți place o cafea la filtru dimineața, un latte după-amiaza sau o cafea la rece în timpul verii, nu există niciun motiv să-ți limitezi consumul, cu excepția cazului în care întâmpini efecte secundare. Urmează doza zilnică recomandată și bucură-te de efectele stimulante ale celor mai indrăgite „droguri” din lume.

Vezi articolul original pe Retail România.

Despre autor

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *