fbpx

CRESC IAR RATELE ROMÂNILOR CU CREDITE LA BĂNCI. DE LUNI, IRCC AJUNGE LA 5,98%

CRESC IAR RATELE ROMÂNILOR CU CREDITE LA BĂNCI. DE LUNI, IRCC AJUNGE LA 5,98%

Ratele românilor cu redit la bancă vor crește din nou. Indicele IRCC va crește la 5,98% pentru împrumuturile noi ipotecare și de consum acordate după luna mai 2019. Românii cu rate la bănci trebuie să fie atenți la ce se întâmpla cu cei doi indici de referință – ROBOR și IRCC, ne arată BankingNews.

Indicele IRCC este acum 5,71%, iar ROBOR a ajuns la 6,85%. Următoarea valoare IRCC va fi aplicată în perioada 1 aprilie-1 iulie 2023.

Luni, BNR va publica noul nivel al Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC). Din calcule se indică o valoare de 6%, dar analiștii estimează ca acest prag poate fi depășit.

IRCC este un indice de referință care se bazează pe tranzacții efective, care se folosește în special la creditarea persoanelor fizice. Indicele ROBOR se bazează pe cotațiile afișate pe piață.

Trebuie să reamintim că ratele românilor au crescut în ritm alert în ultimul an, odata cu creșterea dobânzilor, iar racest lucru a determinat o creștere la 1,86%, de la 1,17% cât era la 1 ianuarie. Astfel, ratele românilor cu credite Prima Casă/ Noua Casă s-au dublat.

„IRCC-ul este de fapt un ROBOR pe termen scurt cu o întârziere de 6 luni. va fi probabil la vârf la următoarea scadență care începe pe 1 aprilie, va fi undeva la 6,02, asta nu înseamnă că vor coborî dobânzile rapid la 1% așa cum a fost acum 3 ani. E imposibil, nu că nu ne dorim”, declara purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, pentru Europa FM.

Despre autor

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *